top of page
Bokmässan2023-46_edited.jpg
  • Facebook
  • Instagram

Föredrag 2024 / Lectures & talks

Lördag  (Presenteras av Biblis)

kl 13:00

Läsning för folket: Sockenbibliotekens uppgång och fall

Bokhistorikern och bibliotekarien Henning Hansen berättar om det första försöket att skapa ett nationellt svenskt biblioteksväsende och om en nyutkommen antologi om nordisk bokhistoria.

Plats: Konstakademiens bibliotek

 

kl 14:00

"Igår kommo brev från Rilke": Gösta Oswald, Rilke och böckernas levande närvaro

Litteraturvetaren förra professorn Birgitta Holm skrev en kommentar till Biblis' julgåva 2023: författaren Gösta Oswalds översättning av Rainer Maria Rilkes "En saga om döden". I sitt föredrag fördjupar hon bilden av Rilke, Oswald och de sammanhang de verkade i.

Plats: Konstakademiens bibliotek

 

kl 15:00

Brottsplats KB: Jakten på de stulna böckerna

Bibliotekarierna Greger Bergvall och Jan Ottosson berättar tillsammans med kriminologen Lars Korsell om handskriftschefen som stal böcker från KB och om jakten på att få dem tillbaka.

Plats: Konstakademiens bibliotek

Söndag  (Presenteras av SVAF)

kl 12:00

Badins böcker

Harald Hultqvist

Badin (c. 1750-1822) var född i  danska Västindien men växte upp vid svenska hovet och blev den mest berömda afrosvensken under gustaviansk tid. Han var dessutom en hängiven boksamlare. Antikvariatbokhandlare Harald Hultqvist berättar om Badin och hans böcker med utgångspunkt från den bokauktion som ägde rum efter hans död.

Plats: Konstakademiens bibliotek

 

kl 13:00

Sekelskiftets dekadenta böcker

Hillevi Norburg

Fascineras du av livets nattsida? Lider du kanske av livsleda och ett hypersensibelt estetiskt sinne? För dekadenterna var svaret: ja. I litteraturens, ockultismens, drogernas och utsvävningarnas artificiella paradis sökte de en sista spasmodisk retning innan världens utslocknande. Hillevi Norburg – författare, översättare och förläggare på dekadensförlaget Alastor Press – guidar oss genom det sena 1800-talets mest spännande litterära strömning.

Plats: Konstakademiens bibliotek

kl 14:00

Typgjutning

Richard Årlin

Många har nog läst om hur trycktyper tillverkades i boktryckarkonstens barndom - men hur många har sett proceduren i verkligheten? Grafikern och den kompromisslöse boktryckaren Richard Årlin, som på sin officin Stigbergets Stamp och Press givit ut flera böcker där han själv tillverkat nästan allt inkl. papper och typer från grunden, demonstrerar gjutning av sina egenhändigt skurna typer i anslutning till en utställning av Artists' Books / Konstnärsgjorda böcker.

Plats: Utställningssalen

bottom of page